Gemoloji Nedir? İnsanoğlunun var olduğu zamandan bu yana araştırdığı konulardan biri de taşlardır. Taşların renkleri, yapıları, kullanım alanları gibi pek çok detay asırlardır insanlığı meşgul etmektedir. Kimi taşlar basit işlemler için kullanılıyor olsa da kimileri oldukça değerli ve bir o kadar da paha biçilemez kabul edilmektedir. Bu nedenle tüm bu taşları öğrenmek her biri hakkında az çok fikir edinmek büyük bir önem taşımaktadır.

Değerli taşlar, süs taşları veyahut mineral içeren taşlar hakkında tür detaylarını bilmek, insanlık adına önemlidir. Taşların tüm faydalarından yararlanabilmek için bu bilgileri bir arada toparlamak esastır.

Gemoloji Bilimi Nedir?

Gemoloji yalnızca taşlarla ilgili olan bilim dalıdır. Kıymetli olan taşları inceleme üzerine kurulmuştur. Bir bilim dalı olarak tüm bilgileri bünyesinde barındırmakta ve kişinin rahatlıkla aradığı taş hakkında fikir edinmesine yardımcı olmaktadır.

Gemoloji bilimi hangi taşın nerede çıkarıldığından ne renk olduğuna kadar her detaya yer vermektedir. Bu bilim dalı ile ilgili olan kişiler, dünyanın dört bir yanını gezerek hangi taşın nerede olduğunu saptamaya çalışmaktadır. Üstelik daha önce keşfedilmemiş, bilinmeyen taşlar da her geçen gün keşfedilmektedir.

Gemoloji Bilimi Türkiye Tarihçesi

Gemoloji bilimi, Türkiye’de İzmir’de aktif edilmiş bir alandır. İlk kez 1983-84 yılları arasında taş ve metal işletmeciliği programı adı altında faaliyete geçmiştir. Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Kampüsü’nde Teknik Programlar Bölümü öğretmenleri ve öğrencileri bir arada bu alanda hizmet vermeye başlamıştır.

Resmi olarak ülke geneline Gemoloji bölümü olarak anılması ise ilk kez 2006 yılında kabul edilmiştir. Bu tarih itibariyle Türkiye’de varlığı kabul edilen kıymetli taşlar bilimi ortaya çıkarılmıştır. Henüz yeni kabul edilen bu alanda daha ilerlenecek uzun bir yol olduğu görülmektedir.

Gemoloji Bilimi Neleri Kapsar?

Kıymetli taş bilimi taşların yapılarına göre sınıflandırılıp belli sertifikalarla adlandırılmasını sağlamaktadır. Bunun yanında taşlarda meydana gelen renklenme gibi yapısal değişimlerin nedenleri sorgulama görevi bulunmaktadır. Bulunan taşlar arasında renkten kaliteye kadar birçok ayrımı yapabilme görevi de Gemoloji bilimine aittir.

Taşların bulunabilirliğini mümkün kılan bilim dalı aynı zamanda nasıl işlenecekleri üzerine de değerlendirmeler yapabilmektedir. Taşların değerinden herhangi bir şey kaybetmeden nasıl işlenecekleri üzerine inceleme yapmaktadır.

Tüm görevlerinin yanı sıra Gemoloji alanı değerli olan taşların sıradan taşlardan ayrılmasına yardımcı olmaktadır. Bu açıdan kıymetli olanların hak ettiği değeri görmesini sağlamaktadır.

Gemoloji Ekipmanları

Kıymetli taş bilim dalı taşlarla ilgili olduğu için keşfetme, inceleme, çıkarma ve işleme üzerine bazı ekipmanlara sahiptir. Asit, test kitleri, hassas terazi, büyüteç, mikroskop ve mercek bu ekipmanlardan yalnızca birkaç tanesidir. Bunların yanı sıra mohs sertlik testi, polariskop, ultraviyole ışık ve temizleme ürünleri de bu ekipmanlar arasında yerini almaktadır.

Ekipmanlar hem çıkarma hem inceleme hem de kullanım sürecini kapsadığı için çok önemlidir.